Ruoka-ala haluaa innovaatiot nopeammin markkinoille
Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan elintarvikealan yrityksiä edustavat liitot ovat laatineet ensimmäistä kertaa yhteiset EU-tavoitteet.
Liitot korostavat koko ruokaketjun
kilpailukyvyn ja kannattavan toiminnan huomioimista vahvemmin EU-politiikassa,
jotta voidaan varmistaa parhaat mahdollisuudet tarjota kuluttajille kestävän
tuotannon mukaisia elintarvikkeita ja turvata ruoantuotannon kriisinkestävyys.
Kohoavat kustannukset, alati kasvava säädöstaakka ja kiristyvä globaali
kilpailu ovat yhteisiä haasteita kaikissa maissa. EU-politiikan tulee tukea
kestävän ja häiriönsietokykyisen, vahvan eurooppalaisen ruoantuotannon
kehittämistä huolehtimalla sujuvasta kaupankäynnistä sisämarkkinoilla ja
kansainvälisesti. Liitot korostavat, että ilmasto- ja ympäristötavoitteissa
tulee huomioida maiden eri lähtötasot ja EU-säädöksissä on oltava joustovaraa
huomioida erilaiset luonnonolosuhteet eri puolelle Eurooppaa.
Pohjoismaita yhdistää vahva kiinnostus kestävien ruoantuotantotapojen ja uusien
elintarvikkeiden kehittämiseen. Ruokasektorin innovaatiotoiminnan edistämiseksi
tarvitaan sekä TKI-rahoitusinstrumentteja että uusien tuotteiden markkinoille
pääsyä tukevaa EU-lainsäädäntöä.
– EU:n on pärjättävä uuden kehittämisessä globaalissa kilpailussa, mikä
edellyttää esimerkiksi uusien elintarvikeinnovaatioiden hyväksymisprosessien
sujuvoittamista ja nopeuttamista. Näin varmistetaan se, että uudet tuotteet
valmistetaan Euroopassa eikä muualla maailmassa, Elintarviketeollisuusliiton
toimialapäällikkö Marika Säynevirta sanoo.
Elintarviketurvallisuus on elintarviketeollisuuden ensisijainen prioriteetti.
Elintarviketurvallisuuden rinnalla alan on kuitenkin vastattava myös kasvaviin
kestävyys- ja huoltovarmuustavoitteisiin. Jotta kaikkiin tavoitteisiin
pystytään vastaamaan, pohjoismainen ruoka-ala peräänkuuluttaa EU-säädösten
perusteellisempia vaikutusarviointeja ja riski-hyötyanalyysin kehittämistä myös
elintarviketurvallisuuslainsäädännössä.
Elintarviketeollisuus on merkittävä toimiala Pohjoismaissa, työllistäen yhteensä
185 000 ihmistä yli kymmenessä tuhannessa meijeri-, liha-, leipomo-, juoma-,
mylly- ja kalatuotteita jalostavassa yrityksessä. Alan yhteenlaskettu
liikevaihto on 85 miljardia euroa. Pohjoismaat ovat edelläkävijöitä
monissa kestävissä ruoantuotantotavoissa, ja ruoka-alalla on vahva tahtotila
tuotannon jatkuvaan kehittämiseen.
Lähde: Elintarviketeollisuusliitto ry 30.5.2024
Kommentit
Lähetä kommentti